Wednesday, June 29, 2005

Orbitor, aripa fără obraz



În țara în care Spânul se dă nepotul lu Verde-împărat, în timp ce pe săracul Harap-Alb l-a închis în fontana de la Berevoieşti, furându-i peceţile, înscrisurile domneşti, inelele cu insemne părinteşti şi acreditându-se cu ele la nobilu' palat, iar un rigă din suita zâmbokului, împopoţat cu 3 coroane de aur d-ăla alămos, de rahat, el însuşi îşi zice cioabă sau iulian impostat, biensur că poetul-împărat de care vbea dom’ Titi al lu Veronique în veacu-i scăpătat e şi el tot de kkt dur, în timp ce snobilimea loco îl adoră ca pe un angel radios & pur, sau ca pe pata aia a căpitanului Soare din azur...

Cum poate fi crezut ipocritul ista când scrie că-i e ruşine că odată a participat la o cină sardanapalică oferită de primu-secretar al unui giudetz contingental, unde “toată floarea cea vestită a lumii literare” se dusese să se distreze - cum o făcea, de altfel, anual, semestrial, trimestrial şi cam decadal - în sunet de lăute, clarinete, tobe, trompete, magdalene şi chimval, marquezianul banchet petrecându-se într-o piscină a cărei apă luminată a giorno scânteia în unduirile-i albastre ca o galaxie volialină şi mirosea a zefir şi sulfină, în timp ce prin blocurilii “de beton şi sticlă” de primprejur drakonul Lagărului chiaur îşi primbla coada mirosind a iepocal tur printre lumânările pe care românii le foloseau pe post de casnici lucşi, iar cina boborului păzit de activiştii si securiştii kappo-trepăduşi era compusă din “adidaşii” şi “calculatoarele” scroafelor reformate ale căror carcase erau exportate în garnituri nesfârşite la ruşi, de unde ne venea muntele de ferometale ce servea clasei muncitoare ca să frece tovărăşeşte mangalul în fabricile-i şi-n uzinele-i mormântale, în timp ce ţărănimea cooperatoare, în loc de laptele scurs din şeptelu-i ce producea conform planului pentru Krivoi Rog sau pentru ţările frăţeşti tropicale - de unde revenea bamporul cu banane şi cu lucioasele portocale de care ne vbeşte poetul postnaţionale, livrate direct gospodăriilor de partid regionale - bea rouă izvorâtă din solul ars de uree mirosind a ouă stricate ori se umfla cu bere d-aia blondă şi trăzvită ca hartista cea şouă, tăiată cu pipi de vacă tebecistă pe din două, iar intelectualitatea Ro nici măcar nu se făcea că plouă, după cum vedem, ci participa alături de administraţia Lagărului, ajunsă astăzi burghezia nouă, la festinurile de care Cărtă tocmai vă povesti, ca un nevinavat copchil cu lacrămi de krocodil de Nil, făcând-o pe pocăitul umil, şi vouă.

Zău, mhă, ce deosebire este între zmecherul ista, care-şi cântă - în evident play off - aria modestiei, a sincerităţii şi-a civilităţii neconfruntaţionale, n-aşa?, cu ce e mai breaz ăsta când spune că “toată scriitorimea în păr” participa la banchetele organizate de micii satrapi locali cu ocazia “Zilelor Culturii” de la Oneşti, Pieleşti sau Feldioara, în timp ce activiştii ruinau pentru vecie ţara, dând prin urmare de înţeles că toţi scriitorii care-au trăit atunci au fost ca el şi ca baba Rada chioara, n-aşa ?, cu ce-i ăsta mai puţin cinic, zic, ca hulitul CVT, pe care snobilimea îl înjură cu sete - ca şi pe Porculescu lu nea Nicu - fiindcă a zis cândva că nu e nici o deosebire între cei ce-au mâncat rahat cu linguriţa şi cei ce-au hăpăit cu polonicu' ?

Deci toţi suntem o apă şi-un pământ, colega, a ? De Goma nici c-ai auzit, nici de Tudoran, de Cornea, de I.D.Sârbu, de Blandiana, de Ţepeneag, de Astaloş, de Dinescu, de Piţu, de Antonesei, de Hurezeanu, de Cangeopol, de Petrescu, ca să nu mai pomenesc de mandea, n-aşa? (fiindcă azi e indicat s-o faci pe modestu', aşa cum o faci mata, îţi prinde bine şi-ţi umflă cota la Lăptăria lu Enache sau prin manualele alternative ca drea’, din moment ce singura alternativă p-acoloșa eşti tu şi gaşca ta), deci de rumânii ăştia care-au trăit odată cu tine şi-au încercat să facă totuşi ceva, să încropească o rezistenţă la Molohul d’anta', în timp ce tu erai vedeta postmodernă, n-aşa?, atunci, ca şi-acuşica, chiar n-ai auzit, mhă, Mircea ?

Aha, deci d-aia n-ai suflat tu nici un cuvinţel până acuma, dacă nu despre Goma (căci te cred şi io că nu e politically correct să-l lauzi pe “nebunu” ista care-i înjură pe toţi ierarhizatorii ce contează în bisericuţa noa’), măcar despre expoziţia “Înscrisuri duşmănoase” ce-avu loc, ete-te-te, tocmai la MLR şi unde naţia avu prilejul să vadă singurele texte ce vor conta cândva, şi nu doar pentru că auctorii s-au opus la Răul ăla - despre care tu nici măcar n-aveai habar c-ar exista, orbit de finţiuţica ta felixită ca drea', căci lăudată de toată "lumea literară", n-aşa ? -, ci pentru că se va vedea că numai aşa se putea manifesta valoarea, mhă, fie ea şi estetică, voila, creatorul tăcând pre limba sa, vba cuiva, dacă altceva nu se putea face, expoziţie despre care nu scrise nici un rânduleţ, păi cum drea’?, niciunul din jurnalele naţionale ale băieţilor de Dâmboviţa, pe unde-ţi exibi tu "fetiţa", aia absconsă-n palimpseste ca scufiţa roşie în morfolitele-i desuuri preste care-şi trase iute fustiţa, după ce fu violată chiar cu voia sa, de altfel, de zmecheru' prim-secretar-lup, ea având-o de fapt încă mai demult cât un pepene cantalup, dar care-o face pe eterna mironisiţa la cofetăria “Garofiţa”, n-aşa ? Ca şi cum Expoziţia aia şi Rezistenţa Ro nici n-ar fi existat, n-aşa ?, pe vremea ta scriitorii rumâni nerezistând decât învingându-i pe primii-secretari iepocali la mâncare şi băutură sau prin cenzurata cultură, ca musca de rahat ce-ar supravieţui bine-merci (mai ales) într-o profumată coptură, a...?

Ţi-am mai spus io : ho, că când va trece iepoca asta de-ambetat, în care Avp e bannat de-un treanca-flenc şi stă în cuşca forului de subt picerele tele legat, nu ca Ilderim băgat în fiare măcar de-un Timur-Lenk, ci de un simplu caţavenc ;), o să dispari şi tu în norul big-bangului ce-şi va derula omega dintrodat’, dimpreună cu lăudătorii-ţi din lumpenul politizat, lăsând în urmă un iz fanat. Bey, la vremea lor Vlahuţă, Minulescu, Beniuc, Toma sau Bănuţă, ca să nu mai vbesc de Nichita sau Păunuţă, erau chiar mai lăudaţi decât mătăputză, aloo. Când poetu' Zaharia Stancuţă dădu ortu' popii şi nu mai era mare sculă la fondurile literare, şi nici măcar în putza, în prima zi de jale mare se-nghesuiră cu toţii să-l plângă la Bellu-n cărare, cu fanfare şi muzicuţe militare, îngropându-l pe aleea cu figuri cardinale, dar cine crezi tu că preste şase săptămâni va mai fi priceput ce dreq de merite avu mediocrul ista pe care meşterul Manole în slăvi altădat' îl ridica şi din “bătran frumos” nu-l scoatea - de parcă gromul ar fi creat cu moaca-i de fost adonis arătos ca drea’ -, ca să stea chiar lângă auctorul Kamadevei, doar un pic mai în jos, a...? Chiar din faptul că pe tine te laudă azi tont boboru' şi unu care de asemena ar rima, ar cam trebui să pricepi că viitoru te va trata cu chooru. Căci unde-s doi arta descreşte, mey, iar de la trei încolo decade, bey...! Pune mâna şi trăieşte-ţi clipa de glorie, vieane şi bucate, cognate, papă-ţi bursele, daad-urile, coroniţele & premiile care-au căzut pe capul tău ca pe glava oricărei vip-eriţe daşălate, încălzeşte-te cu hymera că vei rămânea în top 10 din toate timpurile, n’aşa, bărbate?, pe când e claro că topu' ist se va prăbuşi odată cu ăia ce-l montară cu-o futilitate de te-nfioară, mey fratre, într-o vară-primăvară, iar atunci apa o să-ţi sece de la băftoasa moară, ca şi kaţavencului milionar & kknar, bunăoară. O să vie ele şi vremile alea când AlienVsPredator ;), după ce se va sătura de vânat prin viitor, se va-ntoarce prin gaura de vierme din nor acasă-n pridvor, iar opera sa politico-hypertextualo-conceptualo-duioasă va-nceta să mai fie duşmănoasă, n’aşa? şi va sta cu larii şi penaţii Planetei Albastre şi-ai Ro, aloo, la masă. Asta chit că auctorul ei nu va fi impostat, cât o fi real-temporar, lâng-al patriei Far, în Pantheonul rumânilor cu suflet & creier f. rar, şi nu va fi dus nici măcar c-un rumânesc car la Bellu pe sar’, pe aleea cu corifei poezei, unde să i se reverse-n tron ca din barba lu Aron-Tei dulci scântei, ci la ţintirimul de la Palatu' Gherlei, poate, bey, alături de Luceafăru' Huilei şi-al Mineriadelor câteştrei... Puşchea pre limbă !, bey :)

8 comments:

  1. Pune mana si citeste si tu ce ai scris, sa vezi daca intelegi ceva. Pune punct mai des si urmareste coerenta...

    ReplyDelete
  2. Ti-am ascultat sfatul si-am recitit ce-am scris...;) Culmea e ca am inteles totu'... :-) Vrei sa-ti explic...?

    ReplyDelete
  3. AVP,

    aveti mare dreptate in tot ceea ce ati scris aici despre Cartarescu.

    este un oportunist, ridicat din saracie materiala prin efecte potocalii, iar in acelasi timp coborat in josnicia vinderii de sine.

    e un scriitor la moda in care se imping bani grei de catre...cu un scop anume; cea mai mizerabila reactie este cand MC se preface ca nu stie ce mana saruta.

    fiecare curte "nobila" (in cazul de fata curtea portocalie) are scamatorii ei, in general pitici cocosati.

    Ecce homo!

    Ps-Nu, nu sunt un scriitor, deci nu am cum sa fiu gelos pe succesul fortat al lui Cartarescu.Ma enerveaza doar ridicolul jocului de-a miloaga pentru Nobel. Publicarea cartii in Suedia... :))))

    ReplyDelete
  4. Te felicit pt luciditatea ta, stimate cititor ; nu e deloc usor sa ramai lucid in conditiile histeriei quasiinconstiente (in sens psihanalitic, desigur...) induse de valentele puternic mitizante ale unui brand sustinut cu imense resurse financiare si intelectuale, cum este, si nu doar de ieri-alaltaieri, brandul Cartarescu... Problema e cat ramane din realul, iar nu mitizatu' Cartarescu, la o judecata aspra, insa dreapta, facuta dupa inlaturarea or blocarea efectelor puternic perturbatoare pe care le exercita magnetismul insesizabil, caci inconstient ori subconstient, repet, al unui brand galagios, in care s-au bagat bani grei si o henorma publicitate...

    Stim ce sunt snobii...: oameni care consuma un bun - in cazul de fata o carte sau un autor - nu pentru ca le-ar place in mod deosebit, ci pur si simplu fiindca e la moda, fiindca se vorbeste despre el in "cercurile inalte", iar ei se simt atrasi de aura de marketing a celebrului "bun" precum pilitura de fier de potcoava magnetului din laborator... Insa nu cantitatea snobilor consumatori constituie masura valorii absolute a unui bun, fie el material or spiritual, fireste, ci perenitatea sa, rezistentza in timp; or, daca ne uitam in urma la op-urile lui Carta vedem ca astea nu prea rezista, vai, totul pare in mod accentuat deja perimat, supus unor canoane ierarhizatoare ce se vor fi dovedit a fi, retroactiv, cam prea contingente si-n fond demodat, ca orisice brand umplut cu advertising exagerat si deci, pe undeva, falsificat...

    Hai pa, sper sa ne mai intalnim pe-acilea

    ReplyDelete
  5. AVP, sincer, dupa ce a iubit femeile, MC a devenit un fel de un fel de Sandra Brown.Acum iubeste barbatii portocalii.

    Insa, ca ridicolul romanesc sa fie inegalabil, Romanii de bine cu epoleti cred ca Sandr(u) Brown al lor va lua chiar si premiul Nobel.

    Ideea lor este sa "fabrice" un idol incontestabil (printr-un Nobel) - astfel incat, sa poata fi folosit precum un Elie Wiesel, drept papier hygenique, pentru orice voma anti-comunista. In cazul lui Wiesel, anti-evreiasca.

    Ahhh, ce de viermi colcaie printre oamenii cinstiti si chinuiti, sugand ultima farama de demnitate nationala! In timp ce fostii anti-comunisti sunt oale si ulcele, sau pe aproape.

    La buna vedere, AVP.

    ReplyDelete
  6. Cartarescu e lipsit de suflu. E scriitor de "reteta". Nu-mi place. N-are drac, vitalitate. Daca se poate aplica termenul cabotin unui scriitor atunci lui tre sa i se dea cu onoarea asta. Da tre sa umflam si noi o broasca cu paiu in fund ca, cine stie, poate ne cade vreun nobel malaietz in cap de undeva.
    Io astept sa se publice in limba Moldovineasca :-)))
    Sanatate tovarashi!

    ReplyDelete
  7. Mai frate nush cine esti sau cum naiba am ajuns eu pe blogul asta. Eu Dan Ciobanu mi-s si ma ocup cu traductiuni litarare pentru Univers in vremurile astea triste culturaliceste vorbind...Daca itz face vreun folos dau si CV da nu vad la ce bun...Da chiar n-am idee cum de am ajuns pe blogul tau mai ales pe o chestiune legata de Cartarescu...Despre insul asta nici nu prea ma ostenesc sa scriu..dar cum cerneala cyberspatzului nu curge ci se pixeleste uite ca am catadicsit sa il bag in pixelii mei si pe Cartarescu...Hai bun noroc in continuare!

    ReplyDelete
  8. Ce dreak de literatura traduci tu pt Univers, daca pana azi n-ai auzit de AVP ? :) Hai, sa fii sanatos si spor la treaba :)

    ReplyDelete