Saturday, August 25, 2007

"Intereviu cu Dumnezeu", o analiza pentru Totedati



Totedati e un forumist de pe blogul lu' Cristi Teodorescu, care m-a provocat să-i demonstrez de ce prozuța "Interviu cu Dumnezeu", atribuită în mod fals lui Paler și reluată în peste zece mii de bloguri Ro, e o platitudine gargaroasă (în timp ce onestul totedati susține, din contra, că este "o capodoperă"). In cele ce urmează voi reda cu albastru prozuța cu pricina, iar cu dark red comentariul meu la ea.

___________________________________________________

- Ai vrea să-mi iei un interviu? deci…..zise Dumnezeu.
- Dacă ai timp.… am răspuns eu.

Avp comment: Chestiuța debutează cu un ditamai loc comun, într-un limbaj ușurel de album : mai precis, cu platitudinea aia veche de când lumea proastă, cum că Dzeu este o Persoană vastă, eventual cu fiu și nevastă castă și Palat pe-a cerului coastă, și mai rău decât atât : că este un moșulică bonom și sfătos, care adoră să se convorbească c-un homuncul curios, dar cam kkcios, n-așa ?

Dumnezeu a zâmbit, spunând:
-Timpul meu este eternitatea. Ce întrebări ai vrea să-mi pui? 

Avp comment: Mdea, o alta platitudine sadea : faptul că Dzeu ar fi etern în infinitatea sa, când chiar el ne spune undeva că e Alfa și Omega, începutul și sfârșitul cuiva. Sau ce, nu știați că până și Alfa se Omega...??

- Ce te surprinde cel mai mult la oameni?  

Avp comment: Având în vedere cui se adresează și ținând cont de faptul că tocmai achiesasem la autocaracterizarea Persoanei intervievate, evident că întrebarea e stupidă. Păi dacă zici că pricepi ce e Eternitatea Sa, n-așa?, automat ar trebui să știi că Eternitatea asta nu se miră (nu e surprinsă) niciodată de nimic, în infinit totul fiind virtual, așadar posibil oricând în real, pe firul logicii dialectice mergând. Cel care este "Eu Sânt!" (sau "Totul") nu mai poate fi surprins de nimic ; se miră ca toanta-n bâlci la Biharia doar cel ce s-a născut alaltăierea și va pieri lunea, marțea, miercurea, joia, vinerea, sâmbăta ori dumineca, precum orișice avatar, normal, iar nu Infinitu' din amontele aval.

Dumnezeu a raspuns:
- Faptul că se plictisesc de copilarie, se grăbesc să creasca, apoi iarăși tânjesc să fie copii; 

Avp comment: Asta e mai mult decat o prostie, este de-a dreptul wrong! Arătați-mi mie un copil care se plictisește de copilarie și-l scuip in ochi ! :) Păi ce copil e ăla care ar vrea sa fie mare, să slugărească prin fabrici, birouri, platouri, oboare, bloguri, dormitoare sau ogoare, să aibă durere de șale, să-și facă singur de mâncare, să-și cumpere tot felul de angarale costisitoare, muncind până cade din picioare ?? Când un copil îți zice că nu știu ce i-ar placea lui să se facă atunci când o să fie mare, asta nu-nsemneadză că moare s-ajungă un grăsan oarecare, pus - cică - la patru ace, un caraghioz în costum versace, ci doar c-ar vrea să fie lăsat muult mai în pace, ca orișice domn cu cevașilea cojonace or ca un mare crocodil de Nil, și deci în fond să ramână tot copchil, dar nu de-un kil, și nici ductil, și nici umil...oops.

- că își pierd sănătatea ca să facă bani și apoi își cheltuiesc banii ca să-și refacă sănătatea; 

Avp comment: Hai să fim serioși, sănătatea ți-o pierzi oricum, chiar dacă ai dormi fără vise vreme de una sută anișori. N-așa ?

- faptul că se gândesc cu teamă la viitor și uită prezentul iar astfel nu trăiesc nici prezentul nici viitorul; 

Avp comment: O aiureală. Căci cum dreq ai putea să uiți prezentul și să trăiești viitorul, decât prin prezent ? Viitorul nu există în stare pură în natură, aloo, ci ți-l faci actual cu mânuța ta, cu condiția să n-o folosești la altceva, normal.

- că trăiesc ca și cum nu ar muri niciodata și mor ca și cum nu ar fi trăit.

Avp comment: Dacă oamenii ar trăi ca și cum n-ar muri niciodată, ar mierli-o dintr-o dată, bey tată, căci nimeni nu ți-ar mai da o cană de apa, iar ție ți-ar fi lene să faci și papă, gândind că-n fond poți să halești și la sfântu așteaptă. Iar dacă oamenii ar muri ca și cum n-ar fi trăit, planeta albastră ar fi un gigantic shit, iar nu un rai din ce în ce mai deslușit, care-n final va semăna perfect cu chipul fiului preaiubit. Lamurit ?

Dumnezeu mi-a luat mâna și am stat tăcuți un timp.  

Avp comment: In bobor se zice despre unul care a damblagit: "Dzeu i-a luat mana..." :)

Apoi am întrebat:
- Ca un parinte, care sunt câteva din lecțiile de viață, pe care ai dori să le învețe copiii Tăi? 

Avp comment: "Părintele ssfătos" - iată un loc comun supergargaros, adorat mai ales de boboru de gios, băsmos, băshinos & sfertodoctos. "Părintele" de care vbim n-are el timp să dea lecții de viață, he-he, căci e chiar Viața, bre. "Viața ca o lecție" e o dulce frecție, aloo. Viața ca o prada - vba lu Marin Preda -, asta da, ar mai fi ceva.

- Să învețe că durează doar câteva secunde să deschidă răni profunde în inima celor pe care îi iubesc și că durează mai mulți ani ca acestea să se vindece; 

Avp comment: Altă aiureală, întrucât nu poți răni pe cineva pe care-l iubești, din moment ce asta înseamnă că de fapt îl cam dujmănești. Telenovelă sadea, păi cum drea'.

- să învețe că un om bogat nu este acela care are cel mai mult ci acela care are nevoie de cel mai puțin;

Avp comment: După ce că vorbulița asta-i veche de când lumea, e și proastă ca noaptea. Caci cine are nevoie de cel mai puțin in lumea asta, decât pasaruica cerului, a? Sau furnica ? Sau bacteria ? Sau nimica ? "Numai golanii sunt modesti", iată o altă vorbă veche de când tica...

- să învețe că există oameni care îi iubesc dar pur și simplu nu știu să-și exprime sentimentele; 

Avp comment: Ah, ah, o înțelepciune de ferentar, cu pretenții de îndreptar moral. In realitate, iubăreții ăia vorbăreți, care au nevoie să-si exprime sentimentele plenar, fac parte din regnul animal sau din ordinul îndrăgostitului cocălar. Astfel, un cățel care-și iubește stăpânul fiindcă-l tratează ca pe un mare star, își exprimă sentimentele făcând sluj exemplar, iar un iubițel dintr-un bar, care vrea să-i arate gagicii sale că o iubește ca pe un potol rar, îi strigă-n gura mare că i-ar plăcea să i-o pună iar. Ce să mai vbim de ieroii din telenovele, care până nu-și declamă dragostea cu vorbe standard, gen mahalaua sărindar, încercând s-o convingă pe telespectatoarea nu prea capabelă să sesizeze nuanțele mai supțirele, cum ar veni, că ei (gagii) are ceva pentru ele, se cheamă că e cam nepurcele, vba lu Creanga :)

- să învețe că doi oameni se pot uita la același lucru și că pot să-l vadă în mod diferit; 

Avp comment: Ei și ? "Non idem est si duo dicunt idem" - scrie chiar într-o bătrână poesie de Emin., care la rându-i furase platitudinea asta de la Râm. Mare filosofie, n-așa ? să pricepi - exempli gratia - că pentru unii Băse e hero sadea, iar pentru alții trădător ca drea'.

- să învețe că nu este suficient să-i ierte pe ceilalți și că de asemenea trebuie să se ierte pe ei inșiși.

 Avp comment: Păi, pentru care păcate am cea mai mare înțelegere ? Pentru ale mele, normal, fiindcă altfel nu m-aș mai suporta nici până disear' . Mai nasol e cu păcatele altora, pe care le iert mai rar, aloo.

- Mulțumesc pentru timpul acordat..am zis umil. 

 Avp comment: Hai să nu ne mai formalizăm, please. Ce dreq înseamnă o juma' de ora dintr-o eternitate ?

- Ar mai fi ceva : ce ai dori ca oamenii să știe despre tine ? 

Avp comment: He-he-he. Dacă oamenii ar ști cine e cu adevarat DZeu ista, n-ar mai da doi bani pe el...oops. Nu mai departe decât acum două mii de anișori, deși l-au văzut scoborând ca un porumbel sfânt din nori și făcând minuni dumnezeești adeseori, în final i-au bătut piroane-n gracioasele subsuori... :( Căci a nu se uita, aloo : Atunci când El - calea, adevăru' și viața - irumpse pt prima data din Virtualitate nu se duse între cărturari, între egzperții cărții sau să se-mbrace în mătăsurile și-n atlazele din casele alese și din palate, pretinzând să bea băuturile tămâioase sau parfumate și să se-mbie cu mâncările rafinate ori cu femeile gustoase și catifelate, ci se amestecă - de ce oare ?- cu doi trei pui de măgărițe și mioare, cu balegi aburinde și paie amoniacale, cu magii mirosind a brânză iute și a sudoare, cu sfârcu' maicii preacurate, însă de-o lună ne-mbăiată și obosită tare, cu vameși bețivi și cu pescari care nu știau să citească decât în stelele de mare și să numere doar pe ochii pescilor din avele pescuitoare, cu bandiți de drumu' mare și cu alți contimporani care, supărați fiind ei pe viața asta pe care le-o ofereau stăpânirea, pillat, nevasta, patronu', vecinu', amnaru', buzunaru' sau iasca, îl bătură cu funii și ghimpi preste mâini, pept, frunte și picioare, îi înfipseră piroane în coasta fragedă și-n tibia supțire ca o trestie unduitoare, îi sfâșiară cămașa cu miros de candoare, îl...:censored:

Dumnezeu m-a privit zâmbind şi a zis:
- Doar faptul că sunt aici, întotdeuna…

Avp comment: Mdea, aici se întrevede un oarece licurici. Da, bey, arici pogonici, Dzeu este "aici", dar ia ghici !

Hai, fugi naiba în urzici, cu prozuța-ți de furnici :)

No comments:

Post a Comment